Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hnutí STAN napadlo u ÚOHS prodloužení smlouvy na mýto

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) znovu napadlo u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) rozhodnutí ministerstva dopravy prodloužit bez tendru smlouvu na provoz mýtných bran s firmou Kapsch.

ČTK to dnes řekl mluvčí ÚOHS Martin Švanda s tím, že úřad zatím pouze předběžně zjišťuje, zda v dané věci existují důvody pro zahájení správního řízení.

Hnutí podalo na ÚOHS podnět už podruhé. V prvním případě úřad svoje šetření zastavil, protože ještě nebyla dohoda s Kapschem podepsána. Úřad tedy neměl co řešit. Švanda dnes upozornil na to, že zatím jde pouze o šetření podnětu. "Úřad pouze předběžně zjišťuje, zda v dané věci existují důvody pro zahájení správního řízení. V případě zjištění těchto důvodů úřad zahájí správní řízení z moci úřední, ve kterém může rozhodnout o případném porušení zákona o veřejných zakázkách ze strany zadavatele," uvedl Švanda.

Hnutí STAN na svém webu minulý týden uvedlo, že stále trvá základní připomínka, kterou ke smlouvě má. Stát prý prodlužuje bez výběrového řízení kontrakt v řádu miliard, a to jen proto, že ministerstvo dopravy několik let nedělalo vůbec nic. "Domníváme se, že úspora by při řádném transparentním výběrovém řízení mohla být ještě větší," uvedl na webu hnutí šéf STAN Petr Gazdík.

Témata:  Ministerstvo dopravy České republiky Starostové a nezávislí mýtné ÚOHS

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy