Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dálniční známky možná skončí. Auta by mohla platit za ujetý kilometr

Dálnice Zlín - Přerov
Dálnice Zlín - Přerov
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Osobní automobily by měly na dálnicích platit podle toho, kolik ujedou kilometrů. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to řekl šéf české pobočky Deloittu Josef Kotrba, která má ministerstvu dopravy radit ohledně mýta. Takový systém doposud platí pro kamiony.

Kolik kilometrů po placeném úseku silnice ujedete, tolik zaplatíte. Podobný princip platí i v jiných evropských zemích a podle Josefa Kotrby by prospěl i Česku. Neváhal by jím nahradit dálniční známky.

Vybrané peníze by pak stát mohl použít na stavbu nových silnic, řekl Hospodářským novinám. Ministr dopravy Dan Ťok ale o změně dálničních poplatků neuvažuje, vše tak prozatím zůstane při starém. Ministerstvu tak bude firma zatím radit jen s tím, zda bude mýtné vybírat pomocí mýtných bran, nebo přes satelit, a jestli jen na dálnicích a silnicích I. třídy, nebo také na těch nižších.

Ministerstvo dopravy na konci prázdnin uzavřelo dodatek ke smlouvě se společností Kapsch o pokračování správy mýtného systému na maximálně tři roky za 5,27 miliardy korun. Součástí ceny je provoz mýtných bran za čtyři miliardy korun, poskytnutí součinnosti při předávání systému novému provozovateli, nákup nových palubních jednotek a zavedení služby jednotného evropského mýta.

Témata:  dálniční známky Ministerstvo dopravy České republiky Dan Ťok dálnice

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy