Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Generální štáb posílí. Příští rok vzroste počet vojáků

Vojáci AČR
Vojáci AČR
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Počet vojáků na generálním štábu české armády má příští rok vzrůst o 55 míst. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

O 15 se zvýší i počet civilních zaměstnanců. Počítá s tím systemizace generálního štábu, kterou by měla v pondělí schválit vláda.

"Ke splnění úkolů vyplývajících z Koncepce výstavby armády České republiky 2025 je nutné posílit nebo nově zabezpečit schopnosti v některých oblastech činnosti Generálního štábu armády České republiky," zdůvodnil navýšení Medek. V současné době má generální štáb 398 vojáků z povolání a 94 občanských zaměstnanců.

Armáda chce nové vojáky a pracovníky využít k zabezpečení systému obranného plánování, rozvoji vojenských schopností a plnění závazků vůči aliančním partnerům.

"Pro NATO je to zejména plnění cílů výstavby schopností vojsk v součinnosti s armádami ostatních členských států aliance a v rámci EU a OSN se jedná především o výstavbu a zajištění schopností do pohotovostních sil," dodal mluvčí.

Témata:  Armáda České Republiky Ministerstvo obrany České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy