Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Národním divadle se dnes Češi naposledy rozloučí s Věrou Čáslavskou (†74)

Věra Čáslavská, bývalá olympionička a v současné době bojovnice proti komunismu
Věra Čáslavská, bývalá olympionička a v současné době bojovnice proti komunismu
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Česko se dnes naposledy loučí s olympioničkou Věru Čáslavskou, která v úterý 30. srpna podlehla rakovině slinivky.

Na jevišti Národního divadla budou na držitelku sedmi zlatých a čtyř stříbrných medailí z Olympijských her vzpomínat současní i bývalí sportovci a další osobnosti, se kterými si Věra Čáslavská byla blízká. Rozloučení společně připravili Český Olympijský výbor, Ministerstvo školství a Úřad vlády.

Kromě osobních vzpomínek nebudou chybět také ukázky baletu, který měla Čáslavská velmi ráda. A také část představení "Jak se Husákovi zdálo, že je Věra Čáslavská" s Tomášem Matonohou v roli prezidenta Gustáva Husáka.

Programem provází moderátor Marek Eben, režie se ujal Michal Caban. Divákům a smutečním hostům pořadatelé také promítnout část dokumentu Věra 68 režisérky Olgy Sommerové.

Fanoušci a obdivovatelé Věry Čáslavské mohou již od pátku pokládat květiny a zapisovat se do kondolenční knihy v piazzetě Národního divadla. Na velkoplošné obrazovce tam také mohou sledovat rozloučení s Čáslavskou. Po jeho skončení se rozezní zvony Katedrály svatého Víta.

Věra Čáslavská podlehla 30. srpna ve věku 74 let rakovině slinivky. Rodina se se sportovkyní rozloučila ve čtvrtek 8. září v šumperském krematoriu. Státní pohřeb si Čáslavská nepřála.

Témata:  Věra Čáslavská Národní divadlo

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy