Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Unesení Češi chějí po státu odškodné: Věděl, co nám hrozí, máme důkazy, tvrdí

Pětice Čechů, kteří zmizeli v libanonském údolí Bikáa
Pětice Čechů, kteří zmizeli v libanonském údolí Bikáa
Foto: Policie ČR

Praha - Čtyři z pěti Čechů, které v červenci loňského roku unesli v Libanonu neznámí ozbrojenci, požadují po státu milionové odškodné. Tvrdí, že mají důkazy svědčící o tom, že úředníci věděli o nebezpečí, které jim v Libanonu hrozí. Před cestou je ale nikdo nevaroval.

Muži byli propuštěni až poté, co český ministr spravedlnosti Robert Pelikán rozhodl, že v Česku vězněný libanonský obchodník se zbraněmi Alí Fajád nebude vydán do USA, které ho chtěly stíhat kvůli údajné spolupráci s teroristy. V libanonském zajetí strávili téměř sedm měsíců.

Teď ale tvrdí, že ministerstvo zahraničí vědělo o nebezpečí, které jim v Libanonu hrozí. Požadují čtyřicetimilionové odškodné. Žádost o odškodné vymáhaná po českém státu naštvala politiky.

Advokát Jan Švarc, který celou skupinu zastupuje, byl také obhájcem Alího Fajáda, cestu do Libanonu sám organizoval. Ve stížnosti, kterou získaly Lidové noviny, Češi poukazují na to, že ministerstvo zahraniční mělo, zřejmě od ambasády v Bejrútu, dostat informaci o tom, že se v Libanonu chystá odveta proti českým občanům kvůli zadržení Fajáda.

Ačkoliv ministerstvo zahraniční popírá, že by někdy takové varování obdrželo, dva na sobě nezávislé zdroje Lidovým novinám potvrdily, že podobné varování skutečně existuje.

Švarc, překladatel Adam Homsi a novináři Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň se domnívají, že se stali obětí zpravodajské hry. Do Libanonu s nimi cestoval také důstojník Vojenského zpravodajství Martin Psík. Ten po státu odškodné nepožaduje. O hrozícím únosu měla vědět civilní rozvědka, Úřad pro zahraniční styky a informace, své kolegy z Vojenského zpravodajství ale neinformovali.

Podle Švarce schválně. "Existují vážné indicie, že nesdělení této informace nebyla nedbalost, ale pravděpodobný úmysl poškodit Vojenské zpravodajství," citují Lidové noviny z žádosti o odškodné, kterou čtyři unesení Češi poslali ministerstvům financí a zahraničí.

Navrhují vyslechnout šéfy Vojenského zpravodajství, Úřadu pro zahraniční styky a informace a dokonce ministry zahraničí a vnitra Lubomíra Zaorálka a Milana Chovance. Pokud by se žádost dostala před soud, chtějí unesení muži přijít s tajným svědkem.

Švarc také napadá postup českých soudů. K jejich cestě do Libanonu a k únosu by podle něj nedošlo, kdyby Městský soud v Praze nechtěl vydat Fajáda do USA. Podle unesených Čechů byla obvinění proti Fajádovi vykonstruovaná a jednání soudu o vydání do USA označili za "pokus o justiční zločin".

Témata:  zmizení pěti Čechů v Libanonu Ministerstvo spravedlnosti ČR odškodnění

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy