Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rodilý mluvčí z Afriky učil děti na škole, jenže měl tuberkulózu. Mohl nakazit až 250 dětí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Jihlava - Nepříjemnou situaci řeší na základní škole v Polné na Jihlavsku. Žáky druhého stupně tam jedno pololetí učil cizí jazyk i rodilý mluvčí z Afriky - ten se ale už několik měsíců léčí s nebezpečnou tuberkulózou. Více než 200 dětí kvůli tomu musí na vyšetření a kontroly.

Rodilý mluvčí z Afriky pracoval na základní škole v Polné na Jihlavsku asi půl roku, děti učil angličtinu. V současné době se však tento 21letý muž léčí v nemocnici s nebezpečnou infekční nemocí - tuberkulózou.

"Můžu potvrdit, že na plicním oddělení máme už druhým měsícem pacienta s tuberkulózou," sdělila mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

Škola už musela přijmout rozsáhlá opatření. "My jsme se dohodli s panem primářem, že provedeme u dětí, se kterými přišel do bližšího styku, kontrolu, jestli není ta nemoc i u nich," prohlásil ředitel základní školy v Polné Zdeněk Dvořák.

Na kontroly a vyšetření teď bude muset přes dvě stě dětí. Rodiče mají strach, což dokazuje i anketa. "Nelíbí se mi to, jsem hodně překvapená," uvedla jedna matka. "To víte že mám strach, ale myslím, že to dobře dopadne," doufá jiná.

Tuberkulóza je nebezpečná nemoc, která napadá hlavně plíce. Může ale postihnout i jiné části těla. Šíří se vzduchem, když člověk s aktivní formou tuberkulózy kašle, kýchá nebo jiným způsobem rozšiřuje své sliny. Léčba trvá několik měsíců. Pokud se ovšem tuberkulóza neléčí, končí ve více než polovině případů smrtí.

Témata:  tuberkulóza školství

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy