Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Liberecku se zabydlel nejjedovatější pavouka Česka. Zlikvidujte ho, vyzval úřad

Pavouk, ilustrační foto
Pavouk, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Doksy - Nejjedovatější pavouk České republiky se zabydlel v Doksech na Liberecku. Úředníci proto na internetových stránkách města vyzvali obyvatele, aby jeho exempláře likvidovali, přitom se až do nedávna jednalo o velmi vzácného pavouka. Kousnutí zápřednice jedovaté je bolestivé, hrozí dočasné ochrnutí postiženého místa, horečka a pocity úzkosti. Reakce se mohou lišit, není však třeba reagovat přehnaně, následky většinou do jednoho dne odezní.

Zápřednici zaznamenali obyvatelé Doks v Družstevní ulici. Nezvykle vypadající pavouk vzbudil pozornost jednoho z místních obyvatel, úředníci proto před jedovatým pavoukem vydali varování a vyzvali, aby je lidé zabíjeli. I když jde o jednoho z nejjedovatějších pavouků u nás, pokousání není smrtelné.

Kousnutí tohoto pavouka obvykle provází velmi silná bolest, někdy se může objevit horečka, pocity úzkosti a chvilkové ochrnutí okolo místa kousnutí. Následky většinou odezní po 24 hodinách.

Zápřednice jedovatá je poměrně výrazný béžovohnědý pavouk, který dorůstá kolem 1,5 centimetru. Tento druh si staví zámotky na vrcholcích rostlin, ve kterých zápřednice přes den sedí a v noci se vydává do okolí.

"V případě, že výskyt pavouka či kokonu zjistíte, zlikvidujte ho," uvádí se ve varování na stránkách města. Když hlídá zápřednice kokony, bývá nejagresivnější, největší riziko pokousání tedy hrozí při roztržení kokonu. Likvidace jednotlivých kokonů bude neefektivní a zároveň riskantní.

Zápřednice jedovatá se obvykle zdržuje na suchých úhorech a loukách, najít ji můžeme ale i ve městech. Jako prevence poslouží pravidelná údržba zahrady, aby si v nich pavouci nestavěli kokony.

V posledních letech se u nás začíná pavouk rozšiřovat, před pár týdny se objevil na Litoměřicku, výskyt byl zaznamenán i na Mostecku a ve Středočeském kraji.

Témata:  pavouci život

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy