Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za vraždu na Florenci si cizinec odpyká 15 let

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - Bělorus Aljaksandr Astapčuk (30) si za vraždu na Florenci v Praze odpyká 15 let v nejpřísnějším typu věznice. Trest mu o dva roky snížil Vrchní soud v Praze. Muž byl ale vyhoštěn z Česka, čímž soudci vyhověli odvolání podanému státní zástupkyní.

Incident se stal hodinu po poledni 16. července 2015, konflikt zachytily průmyslové kamery a viděli ho kolemjdoucí. Dvojice cizinců se nejprve pohádala kvůli dívce, poté poprala. Astapčuk, který v bitce prohrál, nakonec napadl odcházejícího soka zezadu nožem. Bezprostřední příčinou Lotyšovy smrti bylo přetětí břišní aorty.

Astapčuk tvrdil, že si útok nepamatuje, protože trpí schizofrenií a v době činu byl pod vlivem drog. "Když jsem byl v armádě, tak jsem byl raněn. Někdy se mi stává, že dostávám záchvaty a bolí mě mozek," řekl dnes prostřednictvím tlumočníka soudnímu senátu. Podle znalců však duševní chorobu simuluje.

Pražský městský soud muže původně nevyhostil ze země, protože ministerstvo vnitra předtím Astapčukovi přiznalo mezinárodní ochranu v souvislosti s tím, že se ve vlasti údajně zapojil do odboje. Koncem srpna však vnitro Bělorusovi sdělilo, že mu ochranu neprodloužilo. Proto ho nyní odvolací senát mohl vyhostit na dobu neurčitou.

Témata:  vražda Praha Bělorusko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy