Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konvička podal trestní oznámení na náměstka pražské primátorky Dolínka

Martin Konvička
Martin Konvička
Foto: Reprofoto YouTube

Praha – Náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD) čelí trestnímu oznámení. To podal známý bojovník proti islámu Martin Konvička, kterému se nelíbí, že se sociální demokrat pokusil předem překazit jeho nedělní akci před velvyslanectvím Saúdské Arábie tvrzením, že na místě praskla kanalizace. Dolínek odmítl celou věc komentovat.

Podle Konvičky Dolínek svým jednáním porušil svobodu shromažďování, zneužil pravomoc úřední osoby a šířil poplašnou zprávu. Antiislamista uvedl, že oznámení na Dolínka bude řešit Městské státní zastupitelství v Praze. V souvislosti s rozpuštěním nedělní akce dále podal k pražskému městskému soudu námitku svolavatele a postupem podle zákona o svobodném přístupu k informacím si zažádal o „důkladné vysvětlení postupu magistrátu".

„Rozhodli jsme se tentokrát opravdu tvrdě bránit. Byla tam úředně zakázána satira. Rozpuštěním jednoho shromáždění to začíná, gulagem to končí," prohlásil.

Sociální demokrat se k oznámení nechtěl vyjádřit. „Nebudu snahy pana Konvičky nijak komentovat, protože tento pán si žádný můj komentář nezaslouží," řekl.

Konvičkovu akci „s humorem do Mekky" rozpustila policie po výzvě úředníků. Účastníci shromáždění, kteří se převlékli za muslimy a před velvyslanectví umístili mobilní toaletu představující muslimskou svatyni, podle zaměstnanců magistrátu znevažovali náboženství a odchýlili se od původně ohlášeného programu. Nikdo nebyl zadržen.

V srpnu vzbudila Konvičkova iniciativa rozruch jinou protiislámskou akcí, při níž přijela s maketami zbraní na Staroměstské náměstí v převlecích za bojovníky Islámského státu. Policie incident vyšetřuje jako výtržnictví.

Konvička dnes zároveň novinářům zopakoval, že chystá trestní oznámení i na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Zhruba do deseti dnů chce podat trestní oznámení na řadu lidí včetně premiéra kvůli tomu, že údajně šířili poplašnou zprávu o vzniklé panice. „Pan premiér se mi omluví. Budu požadovat nějakou finanční kompenzaci, kterou, protože pravděpodobně vyhraju, věnuju na dobročinné účely," dodal Konvička.

Témata:  Martin Konvička Praha

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy