Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německé protesty proti TTIP podpořili i čeští piráti

Dohoda o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství
Dohoda o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství
Foto: Pixabay

Praha - V Německu se dnes protestovalo proti dohodám EU o volném obchodu se Spojenými státy (TTIP) a Kanadou (CETA). Akce inspirovala i Českou pirátskou stranu, kteří uspořádali happening na Rašínově nábřeží v Praze. Chtějí tak rozproudit debatu o přínosech plánovaných smluv.

Smlouvy podle předsedy pražských Pirátů Ondřeje Profanta nehájí zájmy občanů, ale zájmy byznysu a velkých korporací.

"Proto nikoho nepřekvapí, že jsou vyjednávány netransparentně. Je ale alarmující, že mají šanci projít přes kontrolu evropských politiků. Nevědomost a pasivita většiny lidí jim jen nahrává," vysvětlil Profant důvod akce. Připlutí "strýčka Sama" na náplavku a boj Pirátů o české "národní pivo" Budvar ale za nepříliš příznivého počasí sledovaly jen zhruba dvě desítky příznivců strany.

Zatímco dohoda s USA ještě není hotova, CETA už v sousedním Německu míří k ratifikaci. Má snížit cla u 98 procent zboží a umožnit firmám, aby se u protistrany ucházely o veřejné zakázky. Podepsána má být na podzim během summitu EU s Kanadou. Proti dokumentu ale podalo společnou ústavní stížnost více než 125.000 Němců. Jde zatím o nejrozsáhlejší podobnou stížnost v dějinách Německa.

Podle pirátské strany a dalších odpůrců by deregulace obchodu měla negativní dopady na evropské standardy potravin, ochrany životního prostředí, veřejných služeb i místní ekonomiky.

"TTIP navíc počítá s masivním zavedením problematických soudních arbitráží, kdy nadnárodní firma může zažalovat stát, pokud jí svou legislativou nepůjde na ruku. CETA zase obsahuje nepřijatelné pasáže týkající se autorského práva, jež obsahovala už jednou zamítnutá smlouva ACTA," uvedl mluvčí strany Mikuláš Ferjenčík.

Přijetí dohody by podle pirátů například pravděpodobně rozřešilo dlouholetý soudní spor o značku piva Budweiser, který by skončil v neprospěch českobudějovického Budvaru. Ještě horší by ale podle Pirátů bylo ohrožení ochrany soukromí americkým firemním právem.

Témata:  Pirátská strana TTIP EU

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy