Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Autorské poplatky se možná zvýší jen o trojnásobek inflace. Jde o předvolební gesta, zuří OSA

Petr Gazdík
Petr Gazdík
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN) se dohodl s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL) na tom, že by se autorské poplatky za reprodukovanou hudbu by se neměly zvyšovat o více než trojnásobek inflace za minulé tři roky.

Podle Gazdíka by se úprava měla stát součástí projednávané novely autorského zákona. Zároveň chce zamezit tomu, aby se sazby autorských poplatků zvýšily od příštího roku až o 50 procent. Průměrná roční míra inflace v ČR se podle ČSÚ v minulých třech letech pohybovala ve výši 1,4 procenta, 0,4 procenta a 0,3 procenta.

„Za posledních 12 let se autorské poplatky zvýšily o více než 300 procent, což je skutečně už neúnosné," uvedl Gazdík. V případě plánovaného zvýšení, ke kterému se rozhodl autorský svaz, by prý nárůst poplatků byl zhruba pětinásobný. To by negativně dopadlo především na podnikatele v pohostinství i na obce.

Navíc by novela by podle Gazdíkova návrhu měla zvyšování poplatků podřídit dohledu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Novelu i s úpravami má ve středu projednávat sněmovní kulturní výbor. O den později naplánovalo Sdružení místních samospráv protest před sídlem OSA proti masivnímu zvyšování poplatků, ke kterému se připojila mimo jiné Česká pirátská strana.

Poslankyně Věra Kovářová upozornila na to, že mnohde v Evropě jsou sazby nižší. Ve Švýcarsku se všem kolektivní správcům platí měsíčně 397 korun za rozhlasový přijímač, v ČR celkem 563 korun. V případě televizních přijímačů je to ve Švýcarsku 450 korun, v Česku celkem 1029 korun měsíčně. I na Slovensku nebo v Německu, Finsku, Irsku, Španělsku jsou sazby nižší nebo srovnatelné se současnými českými, dodala poslankyně.

Předseda představenstva Ochranného svazu autorského (OSA) Roman Strejček nechtěl návrh komentovat, jde podle něj o předvolební prohlášení. „Nemyslím si, že je vhodné, aby soukromý subjekt komentoval předvolební prohlášení jakéhokoli politického uskupení," uvedl.

Témata:  OSA Petr Gazdík autorská práva

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.