reklama

Jana Yngland Hrušková žila dlouhá léta v Německu, po návratu do rodné země se z ní stala aktivistka, která bojuje proti uprchlíkům. Proslavila se vystoupením v České televizi, kdy na dotaz Martina Schwarze z iniciativy Proti projevům nenávisti odpověděla slovy „Ňuňuňu, podívejte se na něho, mladej, odkud pak přišel."

Právě iniciativa Proti projevům nenávisti teď zveřejnila úryvek videa z demonstrace, která se uskutečnila 17. září v Praze a která byla zaměřena proti uprchlíkům. „Von by mi nejradši dal do tlamy, ale bohužel.. jsou tu lidi. Nemůže se s tím nic dělat," rozjela se svým nezaměnitelným způsobem Hrušková před zástupem policistů.

„Nepotřebujete lékaře? Určitě? Jste zdravotně v pořádku?" tázal se jí jeden ze strážců zákona. „Hele, oni o mě nají strach," říká s úsměvem aktivistka. „My to myslíme dobře s váma," dodává policista. „No dyť jo, oni to myslej vyloženě dobře," pitvořila se Hrušková.

Server Aha navíc vydal rozhovor s její sestrou, kterou si většina Čechů pamatuje jako černobílou Popelku. Ta přiznala, že jí sestra-aktivistka působí v životě velké problémy. „Jsme sestry a mám ji ráda, ale když k nám jde Jana na návštěvu, musí nechat své politické názory před vstupními dveřmi a nevnucovat nám je," uvedla herečka Eva Hrušková pro server.

Příliš se jí nelíbí ani to, že se její sestra politicky angažuje. „To, že chce kandidovat na prezidentku naší země, považuji za hloupý vtip nebo projev šílenství. To snad nikdo nemůže myslet vážně," otevřeně říká Eva Hrušková. Na Facebooku přitom existuje skupina nazvaná „Jana Yngland Hrušková - kandidátka na prezidentku ČR 2018". Ta má asi 2250 příznivců. Otázkou je, nakolik jde o její podporovatele a nakolik o uživatele, kteří se u jejích videí spíše baví.

Po návratu Jany z Německa spolu sestry nějakou dobu vystupovaly v představeních pro děti. „Dlouho jsem s ní naštěstí na jevišti nestála, ale teď nás jedno představení čeká. Bojím se, jak budou lidé reagovat, až ji se mnou uvidí! Tak nějak věřím, že tohle má sestra nemůže myslet vážně a jen se jí to vymklo z ruky. Jsem mírumilovný člověk a extrémismus do naší země nepatří," dodala herečka.