Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Návrh státního rozpočtu se ODS nelíbí. Podle Fialy vláda rozhazuje

Petr Fiala řeční na 24. kongresu ODS
Petr Fiala řeční na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Opoziční ODS se nelíbí návrh státního rozpočtu pro příští rok, který dnes schválila vláda a který počítá se schodkem 60 miliard korun.

Podle ní je rozhazovačný a vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jeho schválením opouští standardní ekonomiku, která je založena na svobodném trhu a volné soutěži.

"Zásluhou podnikatelů, živnostníků a jejich zaměstnanců se české ekonomice daří a výběr daní roste. Vláda by měla přestat plýtvat těmito penězi a využít je k tomu, aby se v České republice žilo ještě lépe," uvedl předseda ODS Petr Fiala, podle kterého by vláda měla dosáhnout vyrovnaného rozpočtu a investovat do vzdělání či dopravní infrastruktury.

"Místo toho vláda přijímá tisíce nových státních zaměstnanců, zvyšuje sociální dávky a neváží si tak úsilí aktivních a pracovitých občanů," doplnil Fiala.

Rozpočet počítá s růstem platů učitelů a zdravotníků, zvýšením odvodů za státní pojištěnce a růstem důchodů. Platy učitelů už od září stouply o osm procent, platové tarify vzrostly o šest procent. Od listopadu stoupnou mzdy policistům, hasičům, pracovníkům ve veřejné sféře, ale také asi 22.000 vojákům. Důchody by podle dnešního rozhodnutí vlády od příštího roku měly stoupnout průměrně o 308 korun měsíčně.

Témata:  státní rozpočet ODS Petr Fiala

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy