reklama

Akce ze zúčastnili zástupci Sdružení místních samospráv (SMS ČR), k protestu se připojili také zástupci České pirátské strany. Demonstraci svolaly Asociace místních samospráv ČR a Asociace hotelů a restaurací ČR. Akci zakončil pochod před objekt ministerstva kultury v ulici Milady Horákové. Demonstrující tak vyjádřili nesouhlas s postojem resortu, který se problémem OSA podle nich odmítá zabývat.

Podle šéfa pirátů Ivana Bartoše nemá smysl vyjednávat o výši poplatků, ale je třeba kriticky zhodnotit jejich oprávněnost. "Jedná se například o paušály založené na presumpci viny podle principu rohlík nekupuješ, ale hubu máš, a tudíž bys mohl jíst," řekl Bartoš. Protest přes sídlem OSA měl chvílemi podobu happeningu, když přítomní dávali drobné do kasičky v podobě prasátka za skandování 'přispějte na chudý OSA'.

"Ochranný svaz autorský, jakožto soukromý subjekt, nepovažuje za vhodné, aby se vyjadřoval k předvolebním prohlášením a akcím politických uskupení. Vše podstatné, týkající se sazeb pro rok 2017, bylo řečeno v našich předešlých tiskových prohlášeních," sdělila mluvčí OSA Šárka Chomoutová.

V úterý místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN) oznámil, že se dohodl s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL) na tom, že autorské poplatky za reprodukovanou hudbu by se neměly zvyšovat o více než trojnásobek inflace za minulé tři roky. Průměrná roční míra inflace v ČR se v minulých třech letech pohybovala ve výši 1,4 procenta, 0,4 procenta a 0,3 procenta.