Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pozor na koťátka. Mazlení s nimi vás může zabít

Zoo Bratislava, kočka
Zoo Bratislava, kočka
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Snad každý z nás si rád hraje s roztomilými koťaty, tato kratochvíle se ovšem může vymstít, varují lékaři z Centra pro kontrolu nemocí a prevenci v americké Atlantě.

Na novou studii upozornil server britského listu The Telegraph. Vědci provedli rozsáhlý průzkum, který se týkal takzvané nemoci/horečky z kočičího škrábnutí (cat-scratch disease, CSD). „Rozšíření a dopady této choroby jsou o trochu větší, než jsme si doposud mysleli," uvedla lékařka Christine Nelsonová.

Doktoři tuto nemoc ročně diagnostikují u čtyř až pěti pacientů na 100 tisíc obyvatel. To sice není moc, přesto byste se měli mít na pozoru. Komplikace při CSD totiž mohou v extrémních případech vést ke smrti.

Nemoc vyvolává bakterie Bartonella henselae, kterou se někdy za svůj život nakazí až 40 procent koček. Ty se infikují od blech. Jak se jich domácí mazlíček snaží zbavit drbáním a kousáním, bakterie uvíznou za jeho drápky a zuby. Jakmile pak kočka škrábne vás, můžete mít problém. Rizikem jsou především koťata do jednoho roku, která, jak určitě sami znáte z vlastní zkušenosti, koušou a škrábou víc než dospělé kočky. Je tak tomu proto, že se učí lovit kořist.

Příznaky nemoci se u člověka začnou objevovat během 4-20 dnů od nákazy. Místo, kde vás kotě škráblo, je zarudlé, opuchlé a bolestivé. Pacienti mají horečku, bolesti hlavy, trpí nechutenstvím a vyčerpáním. Jestliže máte oslabený imunitní systém, bakterie může napadnout oči, mozek a srdce. Ohroženou skupinou jsou děti do pěti let. Kočky, které jsou infikovány, většinou nemají žádné známky nemoci. V ojedinělých případech mohou mít zánět srdce, což se projevuje velmi obtížným dýcháním.

A jaká je prevence? Když vás kočka škrábne či kousne, důkladně si místo umyjte pod tekoucí vodou mýdlem. Nedovolte, aby vám zvíře olizovalo otevřené ranky na kůži. Kotě, byť je seberoztomilejší, nepusinkujte. Nezapomínejte na pravidelné odblešení. Samozřejmostí je nehladit toulavá zvířata.

Témata:  kočky nemoc zdraví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy