reklama

Z firem se sídlem v uvedených destinacích jsou pro české vyšetřovatele informace v rámci mezinárodní trestní pomoci obtížně dosažitelné, řekla Hospodářským novinám pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. "Většinou se nedostaneme k účetnictví, které je pro nás klíčové. Následně nelze rozkrýt praní špinavých peněz," uvedla Bradáčová.

V databázi Panama Papers má nejbohatší Čech Petr Kellner s ženou několik firem na Britských Panenských ostrovech, miliardář Daniel Křetínský vlastní firmu na Britských Panamských ostrovech, uvedlo centrum. Dokumenty zmiňují i Radovana Krejčíře, který byl nedávno v Jihoafrické republice odsouzen mimo jiné za pokus o vraždu na 35 let. "V databázi Panama Papers lze najít e-mailovou výměnu z roku 1998, kdy si Krejčíř vyvedl peníze z vlastní firmy Corado Holding do své druhé firmy na Britských Panenských ostrovech se jménem Ducane Finance. Přestože se případem podezřelé transakce zabývala policie, soud na ní neshledal nic, co by porušovalo zákon," uvádí tisková zpráva centra.

Mezi českými jmény, které se v tisících dokumentů objevily, centrum našlo několik majitelů a jednatelů solárních elektráren, lobbistů a aktérů privatizace z 90. let. Politici se podle Holcové schovávají za hradby právníků, firem z daňových rájů, bílých koní a zprostředkovatelů.

Jednotlivé případy obchodování na hraně zákona plánuje České centrum pro investigativní žurnalistiku postupně rozkrývat na serveru Investigace.cz.

Gabriela Štěpanyová z tiskového odboru ministerstva financí ČTK řekla, že jeho finanční analytický útvar (FAU) z důvodu povinnosti mlčenlivosti nijak nepotvrzuje ani nevyvrací kauzy, které mohou být předmětem jeho šetření.

"V tomto konkrétním případě je možné obecně konstatovat, že pokud by FAÚ takovými dokumenty disponoval, zcela jistě by v souladu se zákonem proti praní peněz pečlivě analyzoval jejich obsah, a to v rozsahu oprávnění, které FAÚ má. Případné šetření by bylo zaměřeno především na možnou legalizaci výnosů z trestné činnosti a potřebu detekce trestné činnosti, která takové legalizaci předcházela," uvedla pouze.

Na jedenáct milionů dokumentů v Panamě sídlící poradenské firmy Mossack Fonseca zveřejnilo v neděli několik předních světových médií. Údajně z nich vyplývá, jak firma pomáhala klientům co nejefektivněji se vyhnout placení daní či legalizovat zisky z nelegální činnosti.

Společnost Mossack Fonseca se ale hájí, že za 40 let nikdy nebyla obviněna z kriminální činnosti. Zakládání offshoreových společností či působení politiků v jejich vedeních samo o sobě není ilegální. Záleží na legislativě dané země, jak na věc pohlíží. Mezi klienty firmy podle Panama Papers, jak se uniklým dokumentům v médiích začalo říkat, byl podle listu El Mundo například nový argentinský prezident Mauricio Macri a řada dalších bývalých či současných státníků. Figuruje mezi nimi i fotbalista Lionel Messi, hvězda FC Barcelona, který čelí obvinění za nepřiznané čtyři miliony eur z let 2007 až 2009.