Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mossack Fonseca pomáhala firmě Online Services, ta navrhovala insolvenci Slavie

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Právnická společnost Mossack Fonseca, jejíž uniklé materiály jsou základem kauzy Panamských dokumentů (Panama Papers), pomáhala založit firmu vystupující jako navrhovatel v insolvenčním řízení proti fotbalové Slavii Praha. Mossack Fonseca zajistila registraci společnosti Online Services, která odkoupila část pohledávky od bývalého generálního ředitele klubu Zbyňka Kusého. Napsal to dnes deník E15. Kauza Panamských dokumentů se týká utajených převodů peněz do daňových rájů.

S odvoláním na dokumenty v insolvenčním rejstříku deník napsal, že Mossack Fonseca fungovala jako registrační agent pro společnost Online Services z tichomořského ostrova Samoa. Tamní pobočka Mossack Fonseca i Online Services sídlí na stejné adrese, píše E15.

Slavia se do insolvenčního řízení dostala kvůli vleklým sporům s Kusým. Insolvenční návrh podala loni v červnu právě Online Services, která uplatňovala pohledávku přesahující šest milionů korun po splatnosti. Dalších 150.000 korun se domáhala společnost Gamma Enterprise, která se starala o catering. V říjnu obě firmy své návrhy stáhly a soud insolvenční řízení zastavil. Klub totiž poté, co přešel do vlastnictví čínské firmy CEFC a miliardáře Jiřího Šimáněho, uhradil všechny dluhy, které uznal. O další pohledávky se vedou soudní spory.

E15 píše, že Online Services nadále působí jako věřitel v insolvenčním řízení zkrachovalé realitní společnosti Deveplan, která prodala lukrativní developerské pozemky u Brna velké americké firmě Prologis. Spolu s dalšími věřiteli se Online Services snaží obchod zpochybnit, aby se pozemky vrátily do majetkové podstaty Deveplanu.

Dokumenty uniklé ze společnosti Mossack Fonseca naznačují, že desítky prominentních politiků a byznysmenů z řady zemí ukrývají své bohatství v daňových rájích, aby předešly jeho zdanění úřady svých vlastních států. Materiály se týkají údajně též 283 Čechů. Podle E15 dřívější spolupráci s Mossack Fonseca potvrdil bývalý spolumajitel zkrachovalé kampeličky WPB Pavel Petrovič.

Témata:  Zbyněk Kusý Panama Papers firmy

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy