Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skončí ČSSD v koalici s ODS? V Jihočeském kraji chce hejtmana a pět míst

Jiří Zimola /ČSSD/, hejtman Jihočeského kraje
Jiří Zimola /ČSSD/, hejtman Jihočeského kraje
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

České Budějovice - Současný hejtman Jihočeského kraje a lídr kandidátky sociálních demokratů Jiří Zimola se dnes sešel se zástupci ODS, KSČM, Jihočechy 2012 a KDU-ČSL. Nevyloučil spolupráci ani s jedním z těchto subjektů.

Zimola potvrdil, že stále platí varianta, že by novou koalici měly tvořit ČSSD s ANO, což jsou dva nejlepší z voleb, a doplňoval by je další politický subjekt.

"Myslím si, že vzhledem k výsledku, kterého jsme dosáhli, je tento požadavek zcela na místě. Neměli bychom většinu v radě a rozložení dalších křesel by záleželo na jednání. Nabízí se varianty 5 - 5 - 1 nebo 5 - 4 - 2," uvedl Zimola.

Dnešní schůzky podle něj potvrdily, že programy politických subjektů ze z 80 až 90 procent překrývají. V tomto pohledu se představy ČSSD nejvíc liší od těch, které hodlá prosazovat ODS. "Ale i tak si dokážu spolupráci s občanskými demokraty představit," řekl hejtman.

Zimola uvedl, že zatím neplánuje setkání s koalicí Pro jižní Čechy. "Zatímco představitelé všech ostatních stran mi hned po volbách gratulovali k vítězství, z této koalice se nikdo neozval. Patrně nemá zájem o jednání s námi," uvedl.

Témata:  Jiří Zimola Jihočeský kraj Krajské volby Sociální demokracie (SOCDEM) ODS

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy