reklama

Nabídku ke spolupráci dostala také Koalice pro Olomoucký kraj, kterou tvoří KDU-ČSL a Strana zelených. O podobě koalice budou politici jednat ještě dnes večer, zjistila ČTK. Hnutí ANO, které získalo 16 křesel, se na vytvoření koalice domluvilo již s ČSSD, které disponuje devíti mandáty. Spolupráci dnes stvrdilo krajské vedení ČSSD. Hejtmanem se má stát lídr ANO Oto Košta a jeho prvním náměstkem lídr ČSSD Jiří Zemánek. Společně zatím mají 25 z 55 mandátů.

Vyjednávací tým ČSSD dnes dostal mandát ke spolupráci s hnutím ANO od předsednictva krajského výkonného výboru ČSSD. "Odsouhlasilo vyjednávacímu týmu variantu vytvoření dvojbloku s ANO s tím, že hledáme třetího partnera," řekl ČTK lídr ČSSD Jiří Zemánek. I nadále se podle něj pracuje s tím, že by se koalice vytvořila buď s ODS nebo s Koalicí pro Olomoucký kraj. "Není zatím jasné, kdo by to měl být," doplnil Zemánek s tím, že jde spíše o jejich vnitrostranickou otázku.

Zástupci ANO a ČSSD se podle Zemánka dohodli na rozdělení 11 křesel v krajské radě podle výsledků voleb - šest křesel pro ANO, tři pro ČSSD a dva pro třetího partnera. Potvrdil také, že podle dohody by měl být hejtmanem Košta a on se má stát prvním náměstkem.