Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je dohodnuto. Moravskoslezský kraj povede koalice ANO, KDU-ČSL a ODS

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Ostrava - Moravskoslezský kraj povede koalice ANO, KDU-ČSL a ODS, která bude mít v pětašedesátičlenném zastupitelstvu 36 hlasů.

Koaliční smlouva by mohla být podepsána příští týden. Hejtmanem bude rektor Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava a lídr hnutí ANO Ivo Vondrák. V jedenáctičlenné krajské radě by ANO mělo mít šest zástupců, lidovci tři a ODS dvě místa. ČTK to po dnešním jednání s ODS řekl Vondrák.

"Dohodli jsme se na společném projektu ANO, KDU-ČSL a ODS, takže budeme pokračovat spolu v rámci vedení našeho kraje. Koaliční smlouva se musí připravit, v pátek bychom chtěli připravit koncept té smlouvy a tyto věci projednat ve svých politických strukturách," uvedl Vondrák. Podle něj je pravděpodobné, že by smlouva mohla být podepsána koncem příštího týdne.

Hejtman by měl mít celkem sedm náměstků. "Chceme otevřít novou oblast rozvoje regionu, takzvaně chytrý region, takže to bude ten jeden náměstek navíc," uvedl Vondrák.

Přesné rozdělení resortů se ještě bude upřesňovat. Podle Vondráka je nicméně už nyní jasné, že ANO má zájem o oblast financí a investic, což považuje za klíčový resort. "Budeme mít také oblast, která se týká životního prostředí. Další oblastí bude regionální rozvoj a turistický a dalším bude zdravotnictví," uvedl Vondrák.

Lidovci by se měli starat o oblast sociálních věcí a také kultury, což jsou oblasti, o něž podle lídra Lukáše Curyla měli od počátku zájem. Na ODS by tak zůstávalo školství, doprava a rozvoj regionu.

Témata:  Moravskoslezský kraj Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM) ODS

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy