Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohodnuto: V Olomouckém kraji vznikne koalice ANO, ČSSD a ODS

Třetí celostátní sněm hnutí ANO
Třetí celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Olomouc - Hnutí ANO a ČSSD se v Olomouckém kraji dohodly na koalici s ODS. Ještě dnes jejich zástupci začnou pracovat na přípravě koaliční smlouvy, díky které budou mít v krajském zastupitelstvu většinu.

Podle dohody by místo hejtmana mělo připadnout vítěznému hnutí ANO, které na tento post vybralo lékaře a lídra kandidátky Oto Koštu. Lidovci, se kterými ANO a ČSSD předtím také jednaly, nakonec zůstanou v opozici.

"Koalice má tuto konturu (ANO,ČSSD,ODS). Budeme na toto téma vyjednávat s ODS a budeme připravovat koaliční smlouvu. Jsme přesvědčeni o tom, že při naší společné pracovitosti bude do konce týdne hotová," řekl dnes po jednání novinářům poslanec a člen vyjednávacího týmu ANO Ladislav Okleštěk.

Vítězné ANO v Olomouckém kraji uzavřelo dohodu s ČSSD už o víkendu, společně v pětapadesátičlenném olomouckém zastupitelstvu ale disponují jen 25 členy. Díky pěti mandátům ODS budou mít v zastupitelstvu nadpoloviční většinu.

Krajské vedení ODS už v pondělí posvětilo další jednání s ANO a ČSSD o koaliční spolupráci v Olomouckém kraji. Nabídku ke spolupráci dostala již dříve také Koalice pro Olomoucký kraj, kterou tvoří KDU-ČSL a Strana zelených. Ve volbách získala sedm křesel. ANO s ČSSD ale nakonec daly přednost ODS.

Hnutí ANO se už s ČSSD dohodlo na tom, že hejtmanem se stane Košta a prvním náměstkem lídr ČSSD Jiří Zemánek. Součástí uzavřené dohody je také rozdělení 11 křesel v krajské radě podle výsledků voleb - šest křesel pro ANO, tři pro ČSSD a dva pro ODS.

Témata:  Olomoucký kraj Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM) ODS

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy