reklama

Některé bloky konference se budou věnovat i jejímu zakladateli a bývalému českému prezidentovi Václavu Havlovi, jehož nedožité 80. narozeniny si Česko letos připomíná.

"Dnešní demokratičtí vůdci se zdají být v krizi. Potýkají se s nedostatečnými vizemi, s nedostatkem zodpovědnosti a možná dokonce s nedostatkem odvahy vést. Jsou současné demokratické systémy neschopné generovat skutečné vůdce? Je rostoucí autoritářství ve světě důsledkem slabosti demokracie? Kde jsou dnešní Havlové, Churchillové nebo Mandelové?" ptají se organizátoři konference.

Jedním z prvních, kdo budou hledat odpovědi na tyto otázky, bude slovenský prezident Andrej Kiska. Projev státníka, kterého organizátoři označují za morální autoritu s odvahou otevírat nepopulární společenská témata, v neděli večer na Žofíně letošní ročník konference zahájí.

Mezi českými účastníky konference budou například český kněz a nositel Templetonovy ceny Tomáš Halík nebo šéf organizace Člověk v tísni Šimon Pánek.

V dalších dnech se na Foru 2000 představí například ruský šachový velmistr Garry Kasparov, který bude diskutovat v bloku nazvaném Nová éra autoritářství, někdejší kostarický prezident a nositel Nobelovy ceny za mír Oscar Arias Sánchez, který bude mluvit o problémech Latinské Ameriky nebo bývalý polský premiér Jerzy Buzek, který se vyjádří ke křehkosti demokratických institucí.