reklama

Policisté zadrželi čtyři muže, kteří údajně v Praze a středních Čechách ukradli až sto aut francouzské výroby. Dosud se kriminalistům podařilo potvrdit 11 případů se škodou téměř pět milionů korun, nakonec bude ale zřejmě mnohem vyšší. Jeden z mužů skončil ve vazbě, hrozí mu až osmileté vězení.

"Krádeže probíhaly vždy podle stejného scénáře. Jeden z mužů nejprve vyhlédl zaparkované vozidlo na ulici, rozbil u něj okno a přes spínací skříňku, kterou poškodil, ho nastartoval a odjel s ním. Vozidlo pak skončilo na pozemku rodinného domu ve Středních Čechách, kde ho ostatní z mužů rozebrali a rozprodali na náhradní díly. Části, které se rozprodat nepodařilo, končily ve sběrných surovinách," informuje policie.cz.

Čtyři podezřelí jsou ve věku od čtyřiadvaceti do devětačtyřiceti let. Policisté je zadrželi na konci září. Pro jednoho z nich musela jít i zásahová jednotka, protože detektivové měli podezření, že by mohl být ozbrojený. "To se také potvrdilo a při domovních prohlídkách byly zajištěny dvě nelegálně držené zbraně," podotkl mluvčí policie Jan Daněk.

Detektivové mají nyní zadokumentovaných sice jen 11 případů, ale při domovních prohlídkách zajistili velkou spoustu identifikovatelných částí z dalších až 90 vozidel.

Muž, který skončil ve vazbě, je stíhán pro krádež a poškození cizí věci. "S ostatními třemi muži trestní stíhání zatím zahájeno nebylo, nicméně detektivové na případu dále pracují a nelze vyloučit, že se tak v budoucnu nestane," dodal mluvčí.