Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Karlovarském se tvoří čtyřkoalice

26. kongres ODS
26. kongres ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Karlovy Vary - Hnutí ANO, ODS, Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst (HNHRM) a Piráti se pokusí sestavit v Karlovarském kraji krajskou koalici.

Strany podepsaly dnes memorandum, podle něhož budou jednat o těsné většině v zastupitelstvu výhradně spolu. Jednání o této podobě koalice dnes odmítlo hnutí STAN, které kandidovalo s podporou KDU-ČSL, KOA a TOP 09. Dalo by přednost široké koalici bez ANO, ale s ČSSD.

"Mrzí mě, že STAN nerespektuje vítěze voleb, výsledky voleb a vůli voličů, kteří rozhodli, kdo je vítězem voleb. My jsme proti druhému v pořadí dostali o deset procent hlasů více. Navrhli jsme půdorys koalice s důrazem na to, aby tam byli odborníci. Ten krok STAN nás překvapil," reagovala na rozhodnutí STAN lídryně kandidátky ANO Jana Vildumetzová.

"Dosavadní jednání vedené vítězem voleb hnutím ANO se dosud spíše než principem partnerství řídí znaky vztahů nadřízenosti a podřízenosti, obsahuje prvky nátlaku, nepřímé komunikace a účelových interpretací některých skutečností," uvádí ve svém stanovisku STAN.

"Naše poznatky uvedené v předchozích třech bodech vyvolávají pochybnosti o stylu, principech a stabilitě fungování případné krajské vlády s hnutím ANO," uvedli ve společném prohlášení lídr kandidátky Petr Kulhánek (KOA), Jitka Pokorná (STAN), Olga Haláková (KDU-ČSL) a Lukáš Otys (TOP 09).

STAN by dalo přednost koalici na půdorysu dosavadní krajské koalice. "Z tohoto důvodu bychom rádi vyzvali všechny uvedené subjekty ke společnému jednání nad tímto koaličním modelem," uvádí STAN. V případě, že k takovému modelu nebude vůle a nenalezl by většinovou podporu, je z našeho pohledu na místě diskuse o široké koalici bez KSČM a SPD-SPO. Jinak půjde STAN do opozice.

Témata:  Karlovarský kraj Hnutí ANO ODS

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:49

Izraelci zvažují odvetu již dnes. Rozhodne válečný kabinet

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.