Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vrahovi spoluvězni kouřili, ten od státu vysoudil 200 tisíc korun

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Scott Langley

Praha - Verdikt, který vynesl pražský Městský soud, by mohl odstartovat vlnu žalob na stát, respektive na Vězeňskou službu. Na šestnáct let odsouzenému vrahovi Albertovi Žirovnickému přiznal odškodné ve výši 200 tisíc korun za to, že ač nekuřák musel pobývat na cele, kde spoluvězni kouřili. Rozsudek ale zatím není pravomocný.

Žirovnický byl před 14 lety odsouzen za vraždu. Během svého pobytu ve vězení stihl poslat desítky stížností a žalob. Po státu chtěl mimo jiné i odškodné za to, že vězeňská služba nedokázala vynutit dodržování zákazu kouření.

Po vězeňské službě chtěl písemnou omluvu a desetimilionové odškodné. Soud mu ale přiznal "jen" 200 tisíc korun. Vězeňská služba bude také muset zaplatit soudní náklady. Rozsudek ale není pravomocný. Podle informací deníku Právo se vězeňská služba s největší pravděpodobností odvolá.

Albert Žirovnický byl blízkým spolupracovníkem nedávno zesnulého Ivana Jonáka, který provozoval Discoland Sylvie. Jonák sám strávil ve vězení 18 let. Odsouzen byl za objednání vraždy manželky Ludviky.

Žirovnický už vyhrál třeba spor s ministerstvem vnitra, kdy si stěžoval, že mu policie odebrala pod pohrůžkou násilí vzorek DNA. Naopak když požadoval padesátimilionové odškodné za údajnou policejní brutalitu při zatýkání, rozhodl soud v jeho neprospěch.

Témata:  věznice kouření

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy