Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Herman by měl k odejít, tvrdí Filip. Ministr obratem poslal tvrdou odpověď

Daniel Herman
Daniel Herman
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Předseda KSČM vyzval ministra kultura Daniela Hermana (KDˇU-ČSL), prý soustavně porušuje ústavní slib. Herman si to nenechal líbit a poslal komunistům ostrý vzkaz.

"Komunisté ztrácejí podporu veřejnosti (viz volební výsledky), tak se snaží zviditelňovat za každou cenu," reagoval Herman na Filipovo tvrzení, že chtěl "podvodným způsobem vyznamenat svého příbuzného za věznění v koncentračním táboře nacistů, jejichž dědicům podlézá a ještě u toho tak nehorázně lže".

Předseda KSČM tím narážel na Hermanovo vystoupení na sjezdu sudetoněmeckého krajanského sdružení a na aféru kolem neudělení státního vyznamenání Jiřímu Bradymu, který jako jediný z rodiny přežil holokaust a po převzetí moci komunisty emigroval do Kanady.

Podle Filipa pro udělení státního vyznamenání cizímu státnímu příslušníkovi musí být oslovena vláda takové země, což se prý v Bradyho případě nestalo.

Aféru kolem Bradyho vyznamenání odstartovalo vyjádření Hermana, podle nějž mu prezident Miloš Zeman pohrozil, že jeho příbuzného Bradyho vyškrtne ze seznamu oceněných, jestliže se ministr sejde s dalajlamou. Herman Zemanovi nevyhověl, Bradyho jméno se na seznamu oceněných neobjevilo. Hrad souvislost popírá.

Témata:  Daniel Herman Vojtěch Filip

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy