Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD slábne, předběhli ji komunisté. Roste také ODS a Okamurova SPD

Tomio Okamura
Tomio Okamura
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - V preferencích i volebním modelu za říjen výrazně uspělo hnutí ANO, oslabila ČSSD. Uvedla to dnes agentura STEM. Nově se přes pětiprocentní práh dostala SPD Tomio Okamury. Úspěch zaznamenala ODS. Piráti se přiblížili k pětiprocentní hranici.

U TOP 09 je situace složitější v tom, že STAN v krajských volbách kandidoval samostatně. Někteří respondenti tak uvádějí ve stranických preferencích „TOP 09" (3,0 %), jiní „TOP 09 + STAN" (0,5 %) a někteří samostatně „Starostové a nezávislí" (1,4 %).

Předkládaný volební model STEM vychází ze stranických preferencí, zanedbává občany, kteří nejsou schopni nebo ochotni uvést žádné preference. Opírá se o lidi, kteří neodmítají účast ve volbách, zohledňuje vazbu k volené straně i zájem o politické dění, informuje stem.cz.

Za TOP 09 + STAN do modelu vstupují všechny tři kombinace, tj, uvedené jako „TOP 09", „TOP09+STAN" a „STAN". Říjnový model je postaven na předpokladu volební účasti okolo 53 %.

Vládní koalice by získala 126 mandátů, to znamená, že poněkud oslabila, ale má stále ústavní většinu. Hnutí ANO po úspěchu v krajských volbách výrazně posílilo, jeho podpora však kolísá v závislosti na situaci. Odstup mezi ANO a druhou ČSSD nyní činí ve volebním modelu 15 procentních bodů.

ČSSD zaznamenala minulý měsíc přírůstek hlasů zejména mezi „vlažnými" stoupenci. Tento potenciál však ve volbách nedokázala využít a nyní o něj přišla. ANO má větší podíl příznivců, kteří k volenému hnutí pociťují silnější vazbu a více se zajímají o politiku.

ODS si po volbách polepšila a je za poslední dva roky ve svých nejlepších číslech. TOP 09 ztrácí na intenzitě podpory. U protestních stran se podařilo SPD Tomio Okamury naopak překonat pětiprocentní hranici, v přepočtu na mandáty by SPD získala 5 mandátů.

ANO: 29,7%

KSČM: 14,6%

ČSSD: 14,4%

ODS: 9%

TOP 09 + STAN: 7,1%

Lidovci: 6,7%

SPD: 5,2%

Piráti: 4,7%

Svobodní: 2,7%

Úsvit: 1,8%

Zelení: 1,7%

 

Témata:  volební preference průzkumy Sociální demokracie (SOCDEM) Tomio Okamura ODS

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy