Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Daň z hazardu navýší obecní rozpočty o pět procent, ukázala studie

Daně, ilustrační fotografie
Daně, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Nová daň z hazardu, kterou stát zavede od ledna příštího roku, zvýší příjmy obecních rozpočtů zhruba o pět procent. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti Grand Thornton (GT).

Nový zákon například ruší slevy na odvodech z hazardu, zvyšuje daňové sazby u technických her, především automatů z 28 na 35 procent. Novinkou je i systém povolovacího řízení, kdy bude část pravomocí přenesena na obce.

"Předpokládaná změna legislativy bude mít vliv i na rozpočty obcí a měst. Lze očekávat navýšení příjmů do obecních pokladen zhruba o pět procent," uvedla vedoucí oddělení daňového poradenství Grand Thornton Gabriela Hoppe.

Státní pokladna, stejně jako pokladny měst a obcí, si podle ní polepší i tím, že mnozí internetoví provozovatelé hazardu budou nuceni vystoupit z ilegality a začít platit daně.

Díky zvýšené sazbě by daň z hazardních her měla podle odhadu GT přinést do státního rozpočtu navíc 1,9 až 2,3 miliardy korun. "Odhaduje se, že v roce 2017 by výnos na dani z hazardních her měl činit 9,1 miliardy korun," doplnila Hoppe.

Témata:  hazard daně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy