Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kapitánův úřad zjišťoval, jestli může být soud o Michalákových v ČR

Eva Michaláková, matka dětí odebraných norským úřadem Barnevernet
Eva Michaláková, matka dětí odebraných norským úřadem Barnevernet
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Důvodem podání ústavní stížnosti kvůli kauze Michalákových ze strany Úřadu pro mezinárodně právní ochranu dětí bylo získat jasné stanovisko, zda v tomto případu může být v Česku vedeno soudní řízení.

Ve vyjádření zprostředkovaném tiskovým oddělením ministerstva práce to dnes uvedl ředitel úřadu Zdeněk Kapitán. Úřad zastává stejný postoj jako Okresní soud v Hodoníně, který kvůli souběžně vedenému procesu v Norsku loni zastavil řízení o péči o nezletilé bratry Denise a Davida Michalákovy.

Odvolací soud pak toto rozhodnutí zrušil a uložil okresnímu soudu vést řízení. "Odvolací rozhodnutí přitom své rozhodnutí učinil, aniž je řádně odůvodnil a porušil tak podle našeho názoru ústavně zaručené právo na spravedlivý proces," uvedl Kapitán.

Proto úřad jménem bratrů Michalákových rozhodnutí kritizoval a podal stížnost k Ústavnímu soudu. "Naším cílem bylo dosáhnout jasné stanovisko, zda má být řízení v Česku vedeno, nebo ne," řekl ředitel úřadu. Ústavní soud stížnost odmítl jako nepřípustnou, protože ještě nebyly vyčerpány všechny možnosti u běžných soudů. Podstatou věci se nezabýval. "Toto rozhodnutí respektujeme," uvedl Kapitán.

Pokud by český soud rozhodl o navrácení dětí do rodiny, jak o tom spekulovala poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09), nebylo by podle Kapitána takové rozhodnutí uznatelné v Norsku. Vyplývá to z mezinárodní smlouvy, která pro oba státy platí.

Témata:  Eva Michaláková Ústavní soud ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy