Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zpoplatnění igelitek? Typicky bruselské, varuje asociace

Nákupy potravin, ilustrační fotografie
Nákupy potravin, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Podle vládní novely zákona o obalech, která navazuje na předpisy EU, by nařízení o zpoplatnění lehkých plastových tašek mělo platit od roku 2018. Česká obalová asociace SYBA k tomu říká, že dopady na české výrobce obalů budou minimální.

"Pokládám to za okrajový problém, který se českých výrobců zásadně nedotkne. Snad pouze těch, kteří mají výrobu úzce zaměřenou na výrobu plastových tašek. Ale těch je minimum," uvedl Vlado Volek, ředitel SYBA.

Novelu, kterou Sněmovna ve středu posunula do dalšího kola projednávání, považuje za typickou ukázku "tvůrčí legislativy Bruselu".

Podle novely budou všichni obchodníci povinně zpoplatňovat lehké plastové tašky, které se už nyní ve velkých obchodních řetězcích většinou prodávají. Jde o plastové tašky o síle stěny od 15 do 50 mikronů, tedy ty nejčastěji vydávané v obchodech. Cena tašky by nebyla zákonem stanovena, obchodníci by si ji určili sami. Bezplatné by měly zůstat jen tenké sáčky například na pečivo.

"Těchto plastových tašek se už zdarma prodává stejně velice málo. Třeba v prodejnách oděvů ano. Ale myslím, že čeští výrobci jsou na podobné problémy zvyklí a flexibilně se přizpůsobí. Není problém, aby ty tašky měly stěnu 60 mikronů nebo byly z papíru. Česká ulička se najde," doplnil Volek.

Novela podle něj může způsobit administrativní náklady obchodním řetězcům prodávajícím výrobky pro kutily. V nich si zákazník dává nejrůznější materiál, jako matky, šroubky nebo hmoždinky, do plastových sáčků a cena se počítá podle hmotnosti. "Problém není cenový, že ty sáčky budou muset prodávat. Oni za ně mohou účtovat třeba pět haléřů. Problém je v tom, že obchodní řetězce budou muset každý sáček zvlášť účtovat. Takže jako vedlejší produkt zase nárůst administrativy. Připadá mi to všechno spíš legrační. Typický bruselský folklór. Místo aby se řešily zásadní věci," dodal Volek.

Témata:  obchody plasty

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy