reklama

V 65členném zastupitelstvu by měla mít koalice dohromady 44 hlasů. Statutárním zástupcem hejtmanky se stal lídr STAN a starosta Kolína Vít Rakušan, který oznámil, že kvůli souběhu funkcí bude dál už jen neuvolněným starostou.

Pro Jermanovou (46) hlasovalo 42 z 64 přítomných zastupitelů. Dva byli proti a 20 se zdrželo. Z koalice se podle hlasovacího zařízení při veřejné volbě hejtmanky zdržela Jermanová a dvojka na kandidátce STAN, šéfka úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Proti byli zastupitelé za opoziční část TOP 09 Petr Tiso a Jan Jakob.

Kromě Rakušana budou náměstky hejtmanky Gabriel Kovács (ANO), Martin Kupka (ODS) a Daniel Marek (TOP 09). Radními byli za ANO zvoleni František Petrtýl a Jaroslava Němcová, za STAN Martin Macháček, Ivo Šanc a Věslav Michalik a za ODS Jan Skopeček.

ODS, která byla během této doby v opozici, se k vládnutí naopak vrací. Navázat může na předchozí dvě volební období před nástupem ČSSD, kdy měla v čele kraje svého hejtmana Petra Bendla.

Volbě krajského vedení předcházel slib nově zvolených zastupitelů. Ne všichni tak učinili, místo některých nastoupili náhradníci. Mandátu se vzdal například starosta Kralup nad Vltavou Petr Holeček (STAN). Důvodem je skutečnost, že byl zvolen senátorem za Mělnicko. Pokračovat v práci zastupitele nebude ani dosavadní hejtmanův náměstek pro životní prostředí Marek Semerád (ČSSD). Rozhodl se tak vyvodit odpovědnost za neúspěch ČSSD ve volbách.