reklama

Peníze MŠMT opět rozdělí mezi neziskové organizace, které budou pomoc dětem zprostředkovávat. Žádosti o dotace je možné podávat do konce listopadu, uvedl dnes úřad v tiskové zprávě.

Pomoc je určena dětem, jejichž rodiče nejsou schopni z finančních důvodů školní obědy hradit navzdory tomu, že se prodávají za dotovanou cenu.

Jde hlavně o rodiny samoživitelů či o rodiny, které se ocitly dlouhodobě v nepříznivé finanční situaci a velice těsně nesplňují podmínky pro pobírání dávek v hmotné nouzi. "Dětem v takzvané šedé zóně chudoby musíme pomoci. Školy pro ně - stejně jako pro ostatní děti - musí být bezpečným místem s férovou příležitostí být úspěšné ve škole i v životě," komentovala pokračování dotačního programu ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Myslí si, že by školní stravování mělo být součástí školní docházky.

V první polovině roku peníze z ministerstva školství pomohly více než 4500 žákům z 890 škol.

Peníze na obědy pro děti z chudých rodin poskytuje také ministerstvo práce. V aktuálním školním roce je na to k dispozici 20 milionů korun. Pomoc je určena dětem od tří do 15 let z rodin, které minimálně čtvrt roku žijí z dávek. Pomoc dostanou děti z mateřských a základních škol z Prahy, Libereckého a Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina.