Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo školství poskytne dětem 30 milionů na obědy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministerstvo školství poskytne 30 milionů korun na obědy zdarma pro děti z chudých rodin v základních školách. Jedná se o stejnou částku jako loni, ačkoli dle resortu počet rodin v tíživé životní situaci roste. Pomoc nabízí také ministerstvo sociálních věcí.

Peníze MŠMT opět rozdělí mezi neziskové organizace, které budou pomoc dětem zprostředkovávat. Žádosti o dotace je možné podávat do konce listopadu, uvedl dnes úřad v tiskové zprávě.

Pomoc je určena dětem, jejichž rodiče nejsou schopni z finančních důvodů školní obědy hradit navzdory tomu, že se prodávají za dotovanou cenu.

Jde hlavně o rodiny samoživitelů či o rodiny, které se ocitly dlouhodobě v nepříznivé finanční situaci a velice těsně nesplňují podmínky pro pobírání dávek v hmotné nouzi. "Dětem v takzvané šedé zóně chudoby musíme pomoci. Školy pro ně - stejně jako pro ostatní děti - musí být bezpečným místem s férovou příležitostí být úspěšné ve škole i v životě," komentovala pokračování dotačního programu ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Myslí si, že by školní stravování mělo být součástí školní docházky.

V první polovině roku peníze z ministerstva školství pomohly více než 4500 žákům z 890 škol.

Peníze na obědy pro děti z chudých rodin poskytuje také ministerstvo práce. V aktuálním školním roce je na to k dispozici 20 milionů korun. Pomoc je určena dětem od tří do 15 let z rodin, které minimálně čtvrt roku žijí z dávek. Pomoc dostanou děti z mateřských a základních škol z Prahy, Libereckého a Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina.

Témata:  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky dotace školství

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy