reklama

Birke dnes pro ČTK uvedl, že ministerstvo podle něho trestuhodně zaspalo, přestože se záležitost týká i regionální dopravy. Kraje budou moci podle Birkeho vyhlásit nabídková řízení už příští rok.

České dráhy se kvůli novému zákonu o veřejných zakázkách nemohou účastnit tendrů, protože mají akcie v jiné podobě, než norma vyžaduje. Ministr dopravy dnes uvedl, že problém s nezaknihovanými akciemi firmu z tendrů nevyřadí. Noví dopravci, kteří vzejdou ze soutěží, by podle něho měli začít jezdit nejdříve v letech 2018 a 2019. Minimálně rok potrvá, než ministerstvo dopravy soutěže vypíše, a bude tak dost času rozpor v zákonech vyřešit.

Jeho slova ale Birkeho neuklidnila. „Času na přijetí novely zákona o veřejných zakázkách nebo změnu zákona o Českých drahách je v tuto chvíli zoufale málo," reagoval na Ťokova slova. Problém zaknihování akcií Českých drah se netýká jen dálkové dopravy, upozornil.

„Právě v regionální dopravě jsou už dnes vyhlášena takzvaná notifikační řízení. To znamená, že kraje mohou již v roce 2017 vyhlásit nabídková řízení a České dráhy se těchto soutěží nebudou moct zúčastnit," tvrdí Birke.