Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman bude v Praze jednat s Hollandem. Mluvit se bude o radikálním islámu a mzdách pro řidiče

Předávání státních vyznamenání prezidentem republiky u příležistosti 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu
Předávání státních vyznamenání prezidentem republiky u příležistosti 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Ve středu 30. listopadu přijede do Prahy francouzský prezident François Hollande. Miloš Zeman s ním bude řešit řadu věcí, mimo jiné i otázku vynucování francouzské minimální mzdy od českých řidičů kamionů. Dalším tématem bude terorismus a boj proti němu.

Francie letos začala vyžadovat, aby všichni zaměstnanci při výkonu práce na jejím území pobírali francouzskou minimální mzdu. Tvrdí, že tím chce chránit svůj trh před sociálním dumpingem. Opatření ale způsobuje problém zejména spedičním firmám ze střední a východní Evropy.

Česko chápe, co Francii k jejímu kroku vedlo, Zeman ale bude chtít Hollandeovi vysvětlit, proč mají čeští podnikatelé se zákonem problémy. "Logicky se nabízí, že je možno rozlišovat mezi dopravcem, který jede mezi dvěma francouzskými městy, a dopravcem, který Francií pouze projíždí v rámci mezinárodní přepravy," řekl ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček.

Zeman bude s Hollandem mluvit také o dopadech amerických prezidentských voleb na budoucnost EU a NATO. "Samozřejmě nemůže chybět pro Francii zásadní otázka radikálního islámu a mezinárodního terorismu," řekl Kmoníček o dalším obsahu nadcházejícího jednání obou prezidentů. Kvůli teroristickým útokům v Nice a v Normandii Hollande letos plánovanou cestu do Česka už dvakrát zrušil.

Francouzský prezident přijíždí do Česka poprvé od roku 2011. Tehdy byl v Praze Hollandeův předchůdce Nicolas Sarkozy, který přijel na pohřeb bývalého českého prezidenta Václava Havla.

Témata:  Miloš Zeman François Hollande nákladní doprava

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy