Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový úřad má kontolovat, jak hospodaří české strany. Zatím ale není funkční

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Dle ministerstva vnitra předseda Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran patrně nebude jmenován do konce letošního roku. S úřadem se sídlem v Brně přitom počítá novela, která je účinná už od 21. září.

Uvádí to zpráva ministerstva vnitra, kterou v pondělí projedná vláda. Provádět kontroly, udělovat sankce, přijímat podněty a vést šetření může úřad od začátku příštího roku. Hlavní agenda v podobě posuzování výročních finančních zpráv připadne úřadu v dubnu 2018, do kdy musí politické strany a hnutí předložit zprávy za předchozí rok.

Předsedu úřadu jmenuje na šest let prezident, který dostane na výběr z jednoho kandidáta Poslanecké sněmovny a jednoho kandidáta Senátu. Další čtyři členy úřadu vybere prezident z kandidátů Senátu, kterému je navrhuje prezident Nejvyššího kontrolního úřadu, Sněmovna a jednotliví senátoři.

Návrhem sněmovních nominantů na členy i na předsedu úřadu se bude začátkem příštího týdne zabývat volební komise dolní komory. Plénum by mohlo kandidáty navrhnout na schůzi, která začíná v úterý. Prezident NKÚ Miloslav Kala ve středu nominoval na místa členů úřadu právníka Michala Pletichu a člena vládní rady pro koordinaci boje s korupcí Martina Kameníka. Jeho návrhem se bude zabývat Senát.

V současnosti se podle zprávy pro ministry nezdá pravděpodobné, že bude předseda úřadu jmenován do konce roku. "Z hlediska rozpočtového pak lze i považovat za vhodné, aby ke jmenování došlo s účinností nejdříve k 1. lednu 2017," uvádí vnitro.  Pro chod úřadu je potřeba dále připravit návrh organizační struktury úřadu či vyhledat vhodné kancelářské prostory.

Témata:  Ministerstvo vnitra České republiky vláda

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.