reklama

O2 a další neúspěšný uchazeč M-Communications způsob výběru zpochybňují. ČTK informaci serveru Česká justice potvrdila mluvčí O2 Lucie Pecháčková s tím, že dopis antimonopolnímu úřadu firma odeslala v pátek.

ÚOHS může vydat předběžně opatření a zakázku dočasně pozastavit, než definitivně rozhodne. Může ji zrušit, udělit pokutu zadavateli nebo konstatovat, že vše proběhlo v souladu se zákonem.

Nový operátor pro volání vězňů nabídl cenu sníženou z dosavadních 15 na necelé dvě koruny za minutu. Vítězná nabídka obsahovala cenu 0,027 Kč za vteřinu, druhá M-Communications nabídla 0,058 Kč a třetí O2 0,064 Kč.

O2 podle Pecháčkové navrhla řešení s řadou výhod, jako například zabezpečení klientským certifikátem, služby podpůrného kontaktního centra, administrační portál nebo možnost automatické blokace telefonního systému při poruše nahrávání hovorů. M-Communications se s žádostí o přezkum obrátila na ministerstvo spravedlnosti a Vězeňskou službu mimo jiné s tím, že vítězná společnost je nevěrohodná. „Obáváme se toho, že extrémě nízká nabídková cena je v tomto případě vykompenzována nevěrohodností této společnosti v ČR," uvádí M-Communications v dopise Robertu Pelikánovi.

Neúspěšní uchazeči upozorňují rovněž na to, že vysoutěžená cena 1,62 korun za minutu platí pouze pro volání v ČR, zatímco oni nabídli jednu cenu pro volání v ČR i do zahraničí. Obavy také vztahují k používání fyzických telefoních karet z důvodu, že mohou být následně předmětem černého obchodu ve věznicích.