Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hollande ve středu dorazí do Prahy, přijmou ho Zeman a Sobotka

Francouzský prezident François Hollande, foto: Jean-Marc Ayrault
Francouzský prezident François Hollande, foto: Jean-Marc Ayrault
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Ve středu přileté do Česka francouzský prezident François Hollande, čeká ho jednání s prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Bude se hovořit o celé řadě závažných témat.

Francouzský prezident přijíždí do Česka poprvé od roku 2011. Tehdy byl v Praze Hollandeův předchůdce Nicolas Sarkozy, který přijel na pohřeb bývalého českého prezidenta Václava Havla. Zeman se s Hollandem sešel v září 2014 při své návštěvě Paříže, kdy svůj protějšek pozval na návštěvu Prahy. Sobotka s francouzským prezidentem naposledy jednal na bilaterální úrovni letos v březnu při své cestě do Paříže.

Podle ředitele zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynka Kmoníčka chce Zeman hledat způsoby, jak řešit problém s vynucování francouzské minimální mzdy.

Hollande musel návštěvu ČR v červenci dvakrát odvolat kvůli útokům v Nice a v Normandii. O teroristické hrozbě bude s Hollandem jednat Zeman i Sobotka.

Kromě toho se chce premiér na schůzce, které se zúčastní ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, hovořit i o ochraně vnějších hranic Evropské unie či o bezpečnostní situaci v sousedství EU. Jednat budou také o vývoji unie po brexitu.

Témata:  François Hollande Miloš Zeman Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy