Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS žádá, aby se Senát distancoval o prohlášení ústavních činitelů o Číně

Senát Parlamentu ČR
Senát Parlamentu ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Senátní tisková tajemnice Eva Davidová dnes informovala, že ODS bude požadovat, aby se Senát distancoval od pročínského prohlášení čtyř ústavních činitelů. Tento materiál podpořil také šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Senát by měl o české zahraniční politice ve vztahu k Číně diskutovat hned v úvodu svého středečního zasedání.

Plán ODS už před měsícem naznačil místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Reagoval tak na prohlášení, v němž prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a šéfové obou komor Parlamentu vyjádřili respekt k Číně a její území celistvosti.

Text připravený ministerstvem zahraničí se odvolává na česko-čínské strategické partnerství a ujišťuje, že nedávné schůzky některých českých politiků včetně vládních lidovců s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou „nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky".

Kritiku materiál vyvolal nejen ze strany části veřejnosti , ale i pravicových politiků, kteří jej označovali za servilní a poníženecký. Štěch kvůli tomu ztratil podporu KDU-ČSL a Starostů při volbě předsedou horní komory. Také TOP 09 volala po tom, aby se Štěch znovu šéfem horní komory nestal.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Milan Štěch ODS

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy