Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS jde proti zavření obchodů o svátcích. Chystá ústavní stížnost

28. října 2016 poprvé zavírají obchody na základě zákona o prodejní době
28. října 2016 poprvé zavírají obchody na základě zákona o prodejní době
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Senátoři ODS shromáždili potřebné podpisy pro podání ústavní stížnosti proti zavírání obchodů o svátcích. Ústavní stížnost podepsalo 18 senátorů včetně některých z klubu Starostů a nezávislých (STAN), prozradil místopředseda Senátu Jaroslav Kubera.

Obchody s prodejní plochou od 200 metrů čtverečních musejí podle nové legislativy zavřít v sedmi svátečních dnech, poprvé bylo pravidlo uplatněno letos 28. října.

"Kdybych pokračoval, tak bych získal 22 (podpisů) napříč politickým spektrem, takže věřím, že ta stížnost bude mít úspěch," uvedl Kubera. ODS ji podá v nejbližší době. Ústavní stížnost podává skupina nejméně 17 senátorů.

Senátor Miloš Vystrčil ČTK řekl, že hlavní cíl zákona je pokrytecký. "Obchody do 200 metrů čtverečních zůstávají otevřené i v ty sváteční dny, kdy by měly mít velké obchody zavřeno. Pokud někdo říká, aby si prodavačky a prodavačky odpočinuli a mohli se věnovat rodině, tak dochází k rozdělení prodavačů a prodavaček na dvě skupiny," uvedl.

Témata:  ODS obchody Ústavní soud ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy