Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát zamítl zákon o rozpočtové odpovědnosti

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Senát na dnešním jednání zamítl zákon o rozpočtové odpovědnosti. Senátoři jej označili za neústavní ve vztahu k obcím či krajům.

Pokud Sněmovna senátní veto přehlasuje, obrátí se na Ústavní soud. Zamítnutí podpořilo 63 ze 67 senátorů včetně zástupců ANO, tedy hnutí ministra financí Andreje Babiše.

Případnou ústavní stížnost avizoval předseda senátorů ČSSD a bohumínský starosta Petr Vícha s tím, že by ji také podepsal. Předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil připomenul, že není možné běžným zákonem omezovat ústavou zaručené právo obcí a krajů územních celků na vlastní rozpočet. Poukázal na to, že novým pravidlům měla původně předcházet finanční ústava, vláda se na ní ale nedokázala ve Sněmovně s opozicí shodnout.

"Byli bychom rádi, aby se náš stát choval stejně k sobě jako k našim obcím," poznamenal Vystrčil. Obcím by podle něj povinnost vyrovnaného rozpočtu znemožnila vzít si půjčky například na výstavbu bytů nebo kanalizace. Podle předsedy senátorského klubu Starostů Jana Horníka by přijetím zákona bylo ohroženo čerpání evropských dotací.

Návrh počítá s tím, že pokud zadlužení veřejných rozpočtů překročí 55 procent hrubého domácího produktu, vláda a další úřady by musely přijmout nápravná opatření. Zatímco vláda by pak musela předložit návrhy státního rozpočtu tak, aby pouze vedly k dlouhodobě udržitelnému stavu veřejných financí, obce a další instituce by musely mít rozpočty přinejmenším vyrovnané.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy