Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hollande navštívil Česko, sešel se se Sobotkou a Zemanem

Francouzský prezident François Hollande se v Praze sešel s Milošem Zemanem (30. 11. 2016)
Francouzský prezident François Hollande se v Praze sešel s Milošem Zemanem (30. 11. 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Francouzský prezident François Hollande dnes navštívil Českou republiku. Sešel se s prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

Hollande, kterému příští rok končí prezidentský mandát, měl přijet letos do Prahy již dvakrát, pokaždé ale cestu zrušil kvůli teroristickým útokům ve Francii. Dnešní návštěva se uskutečnila v rychlém tempu. 

Český prezident na tiskové konferenci poznamenal, že jediná věc, která trochu kazí vzájemnou spolupráci, je otázka minimální mzdy, která komplikuje situaci českým dopravcům. Francie totiž požaduje, aby české firmy na jejím území dodržovaly francouzskou minimální mzdu. Ta je výrazně vyšší než průměrné mzdy v tomto odvětví v zemích střední a východní Evropy. Hollande se Zemanem se na návrh francouzského prezidenta domluvili, že se touto záležitostí budou zabývat ministři průmyslu a obchodu.

Podle Hollandea musí být v EU zachován volný pohyb i pro kamionovou dopravu, ale nemůže být zneužíván k tomu, aby byla porušována pravidla hospodářské soutěže. Proto podle něho Francie chce, aby byla schválena směrnice o detašovaných pracovnících a země tak mohla začít bojovat s podvody a různými snahami o zneužití. Řekl, že je třeba rozlišovat vnitřní a mezinárodní dopravu.

Mluvili spolu i o ekonomické spolupráci, migraci nebo situaci na Ukrajině a v Sýrii. Zabývali se bezpečnostními otázkami, které pak Hollande řešil i se Sobotkou.

Témata:  François Hollande Miloš Zeman Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy