Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka chválí EET: Je to boj proti šedé ekonomice. Všeobecné nadšení ale nepanuje

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Dnes vstoupil v platnost zákon o elektronické evidenci tržeb (EET), který se v první fázi dotkne restaurací a hotelů. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) norma pomůže poctivým podnikatelům. Ne všude jsou ale z revoluční změny nadšeni.

"EET je jedním z klíčových opatření, které prosadila koaliční vláda v rámci boje proti šedé ekonomice," uvedl Sobotka. Za klíčové cíle považuje zabránění daňovým únikům, zajištění srovnatelných podmínek pro podnikání, zdaňování.

"Myslím si, že je důležité si na EET zvyknout, s EET se seznámit, překonat určitou obavu z něčeho, co není úplně známé, zvládnout technologickou změnu, kterou elektronická evidence tržeb přináší," řekl premiér.

Podle Sobotky je chybou předchozích pravicových vlád, že zrušily registrační pokladny. "Kdyby nedošlo ke zrušení registračních pokladen, tak by zavedení EET pro podnikatele nebyla tak velká změna, jakou dnes EET představuje," uzavřel šéf vlády.

S nostalgií se loučili ve středu večer se svým oblíbeným podnikem štamgasti jedné z hospod na Olomoucku. Do podniku, který v malé obci se stovkou obyvatel kromě občerstvovací funkce plnil i funkci kulturní a zábavnou, už nezavítají.

"Jsem zaměstnaná, řádně odvádím státu daně, toto jsem měla jako přivýdělek, udělala jsem si kvůli tomu živnostňák. V malé obci se 150 obyvateli jsme hospůdku vybudovali s partou kamarádů. Stala se kulturním a zábavním místem v dědině. Středa byla posledním otevíracím dnem," sdělila majitelka hospody.

Přiznává, že pustit se do EET bylo nad její síly, svou roli hrál nejen její věk, ale i to, že v hospodě je špatný signál a vše by tak bylo podle ní ještě složitější.

"Na dědině malá hospoda plní funkci kulturáku. Slaví se tu narozeniny, pořádají akce, v létě se lidé automaticky slézají na zahrádce, navíc sem jezdí i lidé z okolních obcí, kde hospodu nemají. Pokud to berou hostinští takových malých podniků jako likvidační, je to celé nesmysl," rozhořčoval se jeden ze štamgastů. "Je to tak, zavírám nejen sobě, ale i kamarádům. Desetileté výročí už hospůdka slavit nebude," dodala.

Novinka však dokázala v jiných podnicích vzbudit i veselé emoce. V řeznictví ve Wilsonově ulici v centru Přerova ve středu vpodvečer jedna z prodavaček s úsměvem nabízela zákaznicím "Babišovu účtenku", vydávala ji přitom jako atrakci. Účtenky se speciálním kódem začali prý vydávat už v pondělí. "Chceme být včas pojištěni, kódům ale vůbec nerozumíme," říkala pobaveně prodavačka.

Témata:  Bohuslav Sobotka elektronická evidence tržeb restaurace

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 15:50

Meteorologové kvůli vegetaci varují před nočním mrazem

Meteorologové dnes vydali výstrahu před mrazem ve vegetačním období, který místy udeří v noci ze středy na čtvrtek. Teploty klesnou až tři stupně pod nulu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy