Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČR prověřila národní bezpečnost, audit odhalil nedostatky

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - Bezpečnostní systém Česka je nastaven dobře. Audit národní bezpečnosti však odhalil nedostatky, které je potřeba řešit. Po dokončení auditu to dnes oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který ho nechal vypracovat v návaznosti na loňské teroristické útoky v Evropě. Práce na auditu trvaly zhruba rok. Zveřejněn byl na webu vlády.

Bezpečnostní audit měl prověřit, jak je země připravena čelit současným závažným bezpečnostním hrozbám a jaká je odolnost státu při přímé konfrontaci s nebezpečím. Měl prověřit také současný stav legislativy a nejrizikovějších oblasti.

"Výsledky auditu byly spíše pozitivní. Bezpečnostní systém České republiky je nastaven v zásadě dobře. Dlouhodobě zpracovávané hrozby jsou podchycené, nevyžadují dramatické změny," shrnul Sobotka. Audit podle něj odhalil také nedostatky, které bude muset vláda postupně řešit. Premiér věří tomu, že vláda do konce letošního roku audit schválí, pak by se mělo začít pracovat na konkrétním plánu, který bude reagovat na výsledky auditu.

Opatření reagující na výsledky auditu budou podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) v neveřejném režimu. Na některých věcech se však podle něj už začalo pracovat. Jmenoval například systém školení pro státní úředníky, který by měl zajistit větší odolnost státní správy před ovlivněním z ciziny.

Vnitro chce také lépe čelit dezinformacím, které se objevují ve veřejném prostoru a mohou zkreslit politickou soutěž. "Je na občanovi, zda si tyto informace vyhledá a zda k nim přihlédne nebo nepřihlédne. Nemáme ambici dělat cenzora," řekl Chovanec. Jako příklad uvedl nedávnou informaci ruského serveru URA o tom, že předvolební kampaň prezidenta Miloše Zemana byla financována ze zahraničí. Vnitro ji vyhodnotilo tak, že pochází z nedůvěryhodného zdroje.

Podle Chovance audit ukázal, že je hlavně potřeba zlepšit komunikaci uvnitř bezpečnostní komunity, mezi jednotlivými subjekty i s veřejností. "Bezpečnostní složky se musí naučit, že v té oblasti, která je veřejná a zveřejnitelná, že musí veřejnosti poskytovat informace," podotkl Chovanec.

Audit má deset kapitol, které se týkají terorismu, extremismu, negativních aspektů migrace, organizovaného zločinu, stability finančních trhů a bank, energetické, průmyslové a surovinové bezpečnosti, kyberbezpečnosti, působení cizích mocností nebo hybridních, přírodních a lidských hrozeb.

Témata:  Česká republika Bohuslav Sobotka audit

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy