Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi zadržení v Turecku žádají tamní soud o propuštění

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas
Markéta Všelichová a Miroslav Farkas
Foto: EuroZpravy.CZ | Fotokoláž

Praha/Ankara - Češi Markéta Všelichová a Miroslav Farkas, kteří byli zatčeni v Turecku pro podezření z členství v ozbrojené teroristické organizaci, podali prostřednictvím svého právníka žádost o propuštění. Pár je momentálně ve vazbě, kde čeká na soud.

"Právní zástupce zadržených podal k soudu vyšší instance žádost o propuštění," uvedl při dnešních sněmovních interpelacích to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Soud podle jeho informací případ přezkoumává, sbírá další informace, pro rozhodnutí zřejmě bude potřebovat nejméně měsíc.

"Podle dostupných informací ministerstva zahraničí nebylo účelem cesty této dvojice do Sýrie účastnit se na jakékoli teroristické činnosti," zdůraznil Sobotka.

Ministerstvo zahraničí ČR ale už dříve zároveň upozornilo na to, že Turecko považuje milice syrských Kurdů YPG, ke kterým se zadržení Češi veřejně hlásí na sociálních sítích, za pobočku turecké Strany kurdských pracujících (PKK), která je v Turecku řazená k teroristickým skupinám.

České velvyslanectví v Ankaře pomáhá příbuzným dvojice zorganizovat návštěvu v turecké věznici a zprostředkovalo převod peněz od rodiny Všelichové do věznice. Poskytlo také kontakt na anglicky mluvícího právníka, který je ochoten ujmout se případu.

Témata:  Bohuslav Sobotka Turecko Češi zadržení v Turecku

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy