Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na MPSV zasahovala policie

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) zasahovala policie z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Zaměřila se na Fond dalšího vzdělávání.

Mluvčí ministerstva Petr Habáň ČTK potvrdil, že si policisté přišli pro dokumenty a další materiály. Mluvčí policejní centrály Jaroslav Ibehej serveru aktuálně.cz řekl, že "úkony trestního řízení probíhají" a další komentář k případu poskytovat nebude.

"Vyšetřování probíhá. Nemůžeme se k němu vyjadřovat. Náměstek ministryně Petr Hejduk, pod něhož fond spadá, podepsal mlčenlivost," řekl i mluvčí ministerstva.

Fond dalšího vzdělávání je příspěvkovou organizací ministerstva práce. Zaměřuje se na profesní vzdělávání a má přispívat k lepšímu uplatnění starších pracovníků, rodičů s malými dětmi či postižených na trhu práce. Fond opakovaně sklízel kritiku kvůli vedení svých projektů, a to například i od poslanců sněmovního sociálního výboru.

Kvůli situaci ve fondu odboráři vstoupili do stávkové pohotovosti, v polovině listopadu ji pak zrušili. Ministryně Michaela Marksová (ČSSD) totiž 11. listopadu odvolala ředitele fondu Miroslava Procházku kvůli výsledkům auditu o hospodaření.

Fond vznikl kvůli čerpání evropských peněz na projekty. Od roku 2012 vedl například projekt Stáže ve firmách za plánovanou částku 800 milionů - 680 milionů z fondů EU a 120 od státu. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) loni v červenci uvedl, že ministerstvo práce při zřizování fondu porušilo zákon. Evropská komise tak může fond vyhodnotit jako neoprávněného příjemce evropských peněz a hrozí, že ČR bude muset dotace Bruselu vracet.

Témata:  Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy