Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na MPSV zasahovala policie

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) zasahovala policie z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Zaměřila se na Fond dalšího vzdělávání.

Mluvčí ministerstva Petr Habáň ČTK potvrdil, že si policisté přišli pro dokumenty a další materiály. Mluvčí policejní centrály Jaroslav Ibehej serveru aktuálně.cz řekl, že "úkony trestního řízení probíhají" a další komentář k případu poskytovat nebude.

"Vyšetřování probíhá. Nemůžeme se k němu vyjadřovat. Náměstek ministryně Petr Hejduk, pod něhož fond spadá, podepsal mlčenlivost," řekl i mluvčí ministerstva.

Fond dalšího vzdělávání je příspěvkovou organizací ministerstva práce. Zaměřuje se na profesní vzdělávání a má přispívat k lepšímu uplatnění starších pracovníků, rodičů s malými dětmi či postižených na trhu práce. Fond opakovaně sklízel kritiku kvůli vedení svých projektů, a to například i od poslanců sněmovního sociálního výboru.

Kvůli situaci ve fondu odboráři vstoupili do stávkové pohotovosti, v polovině listopadu ji pak zrušili. Ministryně Michaela Marksová (ČSSD) totiž 11. listopadu odvolala ředitele fondu Miroslava Procházku kvůli výsledkům auditu o hospodaření.

Fond vznikl kvůli čerpání evropských peněz na projekty. Od roku 2012 vedl například projekt Stáže ve firmách za plánovanou částku 800 milionů - 680 milionů z fondů EU a 120 od státu. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) loni v červenci uvedl, že ministerstvo práce při zřizování fondu porušilo zákon. Evropská komise tak může fond vyhodnotit jako neoprávněného příjemce evropských peněz a hrozí, že ČR bude muset dotace Bruselu vracet.

Témata:  Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy