reklama

Návrh dostane ministerstvo práce, mohla by ho pak projednat vláda. Novinářům to dnes po jednání komise řekl její předseda Martin Potůček. Podle něj by bylo možné případnou legislativní změnu stihnout ještě do voleb.


V Česku se důchody zvyšují pravidelně vždy k 1. lednu. Starobní penzi pobíralo na konci prvního čtvrtletí podle údajů České správy sociálního zabezpečení 2,39 milionu lidí. Průměrná částka dosáhla 11.441 korun. Kvůli nízké inflaci a menšímu růstu mezd se důchody v některých letech zvedaly v průměru jen o pár desetikorun. Vláda nyní prosadila to, že může přidat víc, maximálně však může zvednout důchod o 2,7 procenta.

Návrh dnes měl velkou podporu, pro změnu valorizace a vyšší přidávání hlasovalo dnes 15 ze 17 členů komise. O návrhu jednala už v červnu, tehdy ho ale kvůli nedostatku hlasů nepřijala. Potůček varoval, že by se valorizace nezměnila, v příštích 15 letech by výrazně vzrostl podíl seniorů a seniorek na hranici chudoby. Nyní tvoří asi sedm procent důchodců, kolem roku 2030 by to byla až pětina, upřesnil šéf komise.

Jedním z argumentů je také to, že růst cen zboží, které pořizují důchodci, bývá vyšší než růst cen ostatních domácností. „V 18 z posledních 20 let byl důchodcovský index vyšší než obecný index vývoje cen, přitom valorizace se počítala z obecného indexu. Z tohoto důvodu se rok co rok rozevíraly nůžky mezi důchodci a ostatními," uvedl Potůček.

Kvůli této změně by se zvedly i výdaje důchodového systému. Už nyní jsou každoročně o několik desítek miliard vyšší než příjmy. Pokud by se projednávaný model zavedl už v roce 2004, do loňska by výdaje vzrostly celkem o 43,5 miliardy korun. Za čtvrtstoletí by proti dnešku byly podle propočtů ministerstva práce o 68 miliard vyšší. Rozdíl by činil 1,5 procenta HDP. Ročně by to bylo proti nynějšímu modelu asi o 2,9 miliardy navíc.

"Posuzovat náklady jen z hlediska červených čísel virtuálního důchodového účtu není správné. Už nyní jsou důchody hrazeny i z DPH a jiných příspěvků. Stávající úroveň podílu na HDP by dál klesala," uvedl šéf komise. Dodal, že by se snížil i takzvaný náhradový poměr penze. Za dvě desetiletí by klesl pod 36 procent hrubé mzdy, nyní je nad 40 procenty.