Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vrah z pražské tramvaje si odsedí 17 let

Věznice, ilustrační fotografie
Věznice, ilustrační fotografie
Foto: Original Communications

Praha - Vrah z pražské tramvaje Jan Holman (63), který dostal trest 17 let vězení a ústavního protialkoholního léčení, nepodal odvolání. Stejně tak i státní zástupkyně, verdikt je tedy pravomocný.

Holman zavraždil v únoru 2014 ženu (†64) jedoucí dopoledne v tramvaji číslo 17, když spolu ve voze zůstali sami. Policistům, kteří po pachateli marně pátrali, se sám přihlásil po více než dvou letech. U pražského městského soudu uvedl, že jeho motivem bylo získání peněz, které potřeboval na cestu do svého domku v Posázáví.

Náprava muže je podle soudních znalců téměř vyloučená, proto pro něj státní zástupkyně Jitka Wurstová v závěrečné řeči navrhla výjimečný trest v první třetině sazby.

Soudce Tomáš Durdík označil za výrazně polehčující okolnost to, že se Holman sám přiznal a že činu lituje. Svou oběť, kterou vůbec neznal, střelil pachatel zezadu do krku nelegálně drženou pistolí s vlastnoručně vyrobeným tlumičem. Smrtelně zraněné ženě sebral kabelku, v níž později našel 1700 korun v hotovosti.

Muž byl v minulosti pětkrát trestán za nenásilné činy, naposledy za černý odběr elektřiny. Někteří svědci z jeho chatové osady spekulovali o tom, že vzal vinu za vraždu na sebe, aby kryl vlastního syna. Tuto možnost ale odmítl jak Holman, tak i soudní psycholog.

Témata:  vražda Praha

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy