Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud obdržel obžalobu kvůli pádu mostu ve Vilémově

Soudy
Soudy
Foto: Pixabay

Havlíčkův Brod - Okresní soud v Havlíčkově Brodě obdržel obžalobu na deset lidí kvůli pádu mostu ve Vilémově. Neštěstí se stalo v září 2014, zemřeli tehdy čtyři dělníci.

Obviněným, mezi nimiž jsou zástupci stavebních firem, investora i stavebního dohledu, hrozí vězení od tří do deseti let. Státní zástupkyně Zdeňka Tománková je viní z obecného ohrožení z nedbalosti.

Soud musí nejprve rozsáhlý spis prostudovat a pak rozhodne, zda začne případ projednávat, nebo spis vrátí státní zástupkyni k doplnění dokazování.

Pod mostem pracovalo v té době šest dělníků. Čtyři zahynuli a dva byli zraněni. Hned po nehodě se objevily spekulace, že statiku mostu narušilo odbagrování přílišného množství zeminy u vnější strany mostní podpěry. Podle závěrů policejního vyšetřování, výslechů a odborných posudků nebyly stavební práce řízeny v souladu s projektovou dokumentací a nebylo zajištěno dodržování povinností k ochraně života, zdraví, životního prostředí a bezpečnosti práce.

Inspektorát práce udělil v souvislosti se zřícením mostu pokuty v celkové výši 1,5 milionu korun. Dostaly je firmy Strabag a Bögl a Krýsl a koordinátorka bezpečnosti práce Marie Hubková. Pokutovaní podle inspektorátu nezajistili dostatečně bezpečnou koordinaci prací při opravách mostu.

Témata:  Zřícený most ve Vilémově na Havlíčkobrodsku soudy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy